A kardszárnyú delfin a cetfélék rendjébe tartozó delfinfélék családjának legnagyobb képviselője. A kardszárnyú delfinek gyakran csapatokban élnek, és kozmopolita elterjedésűek. Fekete-fehér, foltos testükről ismerhetők fel. Alakjuk, erőteljes testük, intelligenciájuk és viselkedésük a tökéletes ragadozó jelképei. Azokon a területeken, ahol előfordulnak, csúcsragadozóknak számítanak. A kardszárnyú delfinek tengeri emlősökkel és halakkal táplálkoznak. Népszerűek az akváriumokban, de rosszul viselik a fogságot.